011/718-65-78 | 060/718-65-78 kontakt@finpos.rs

Zašto je knjigovođa važan za tvoj biznis? Mnogi vlasnici firmi ne shvataju da veliki broj preduzeća propadne tokom prvih godinu i po dana poslovanja. Prema nepisanom pravilu, jedan od najčešćih uzroka je loše upravljanje finansijama.

Uprkos različitim posledicama do kojih može doći, vlasnici firmi uglavnom samostalno vode svoje poslovne knjige – smatra se da više od polovine vlasnika malih preduzeća primenjuje ovu praksu. Podatak koji dodatno iznenađuje govori da veliki broj njih za vođenje knjiga ne koristi nikakav program, već stvari rade peške, pomoću papira i olovke. Rezultati zato ne čude.

U principu može se povući paralela sa održavanjem i opravkom automobila. Da li kvarove na kolima popravljate sami ili auto poterate kod majstora koji poseduje pravi alat i zna da pregleda auto u potrazi za drugim, potencijalno opasnim, kvarovima?

Isti je slučaj i sa knjigovođama. Oni ne popunjavaju samo poreske prijave. Knjigovođe su stručnjaci koji posao održavaju zdravim i čine da stvari teku glatko na duge staze.

Na koji način knjigovođa pomaže tvom biznisu? Ovo su 5 glavnih načina:

Knjigovođa pomaže u upravljanju troškovima

 

Ovo je jedna od ključnih uloga knjigovođe. Ovi stručnjaci pomažu vlasniku firme da drži na oku sve tekuće i neočekivane troškove. Knjigovođa time vlasniku štedi vreme koje može uložiti u poslovanje firme, pribavljanje novih klijenata i proširenje posla.

Pomoć knjigovođe ti je naročito važana unutar prvih nekoliko meseci od pokretanja biznisa, jer je od ogromnog značaja za preživljavanje na tržištu i samo sazrevanje biznisa.

Knjigovođa smanjuje troškove

 

Unajmljivanje stručnjaka za vođenje knjiga svakako znači da će firma morati da ga plati. Međutim, ovaj trošak zapravo je investicija koja će, dugoročno, doneti uvećanje profita. Naime, knjigovođe poznaju sve cake i znaju kako da iskoriste zakonske propise za smanjenje troškova same firme.

Takođe, knjigovođa će ti ispravno napraviti završni račun i iskoristiti poreske olakšice.

S druge strane, firma, u zavisnosti od delatnosti, nije u obavezi da angažuje knjigovođu za stalno. Angažovanje može biti i po usluzi odnosno prema potrebi.

Pružanje profesionalnih saveta

 

Knjigovođa koji u potpunosti poznaje poslovne finansije jednog preduzeća u stanju je da ti pruži mnoge korisne savete. Što je najvažnije, ovi saveti su nepristrasni i objektivni pogled na poslovanje firme za koju rade. Pružanje dobrih finansijskih saveta od posebnog je značaja za firme koje su tek započele svoju delatnost i male biznise koje tek čeka povećanje obima posla.

Pomoć u donošenju akutnih odluka

 

Vlasnicima firmi često je potrebno da brzo dobiju informaciju o potencijalnim posledicama koje može doneti zapošljavanje novog člana tima i veća kupovina materijalnih sredstava. Uz knjigovođu na svojoj strani, ovakvi problemi se lako rešavaju, a troškovi uklapaju u trenutno stanje.

Knjigovođa sprečava muke oko inspekcije

 

Inspekcija i provera biznisa od strane državnih organa može se pretvoriti u noćnu moru ako samostalno vodiš knjige. Zato je tu knjigovođa koji ovakve situacije rešava očas posla.

Knjigovođa ti takođe pruža i odlične savete u vezi sa zakonskim pitanjima o finansijama, brine se o dažbinama i lišava firme mnogih drugih briga i problema.

Dakle, ako želiš da spavaš mirno i posvetiš se svom biznisu na pravi način, sve što ti je potrebno jeste dobar knjigovođa.

Ukoliko i tebi treba računovođa, klikni na link i dobijaš sve informacije koje te interesuju.